Livsbalans i dess olika former….

Det här med att hitta rätt balans och välmående är inte alltid helt lätt. Förr duckade vi nästan helt och hållet för psykisk ohälsa. Går vi tillräckligt långt tillbaka så var det typ dom som satt på Beckomberga, några andra fanns det ju direkt inte att prata om. Men som med allt går utvecklingen framåt och det blev omöjligt att blunda för att det faktiskt fanns ett problem med psykisk ohälsa. Receptet på det var i hög utsträckning just recept – jag undrar hur utvecklingskurvan på antidepressiva tabletter ser ut. Då när vi konstaterat problemet så har vi kommit en bit på vägen. Men det är ju andra som har problemen, kvarstår gör att ”erkänna”’att man själv har det. Det gäller för en viss kategori människor och en annan kategori är i olika FB-grupper etc öppna med dina problem som kan variera ifrån ADHD till Självskade-beteende. I dessa grupper stöttar man varandra på olika sätt. Jag säger absolut inte att det är fel med de här grupperna och att man kan hjälpa och stötta varandra men man får akta sig så att det inte blir ”blind leder blind”. Faktum är att kunskapen, även inom läkarkåren lämnar en del att önska. Man är ganska snabb på att dra slutsatser och vill så klart hjälpa till, för vem vill låta en totalt knäckt 16-åring gå hem gråtandes utan att man kommit någon vart. Då är det lätt att ta till receptet men nu har man även blivit bättre på KBT behandlingar och andra typer av behandlingsmetoder. Den andra gruppen kanske anförtror śig till sina närmaste vänner,föräldrar som förhoppningsvis förstår och stöttar och vissa kanske oxå söker professionell hjälp men är rädda för att prata högt om det, av rädsla för att bli dömda. Det är då det blir så otroligt viktigt när offentliga personer går ut och pratar om det. Bianca Ingrosso är ett exempel. Öppet och ärligt om sina ätstörningar och ångest visar unga tjejer att det kan drabba vem som helst men lika viktigt med vad som görs för att komma ur problemen. VÄLDIGT många unga tjejer vill vara som Bianca och då är hanteringen av problemen lika viktiga att prata om. Hur hon tar sig ur problemen så att vi i den värsta av världar inte får unga tjejer att oxå ”vilja ha” problemen eftersom de vill vara Bianca 2. Jag vill poängtera att jag inte vet hur det ligger till med det för jag följer inte henne och hennes Instagram, uttalande etc på det sättet, det är själva principen som är det viktiga.

30 om dagen…,

För några dagar sedan skrev jag om Johanna Toftby (fd deltagare i Ensam mamma söker). I min värld hade hon ”försvunnit” eller levde ett halvanonymt liv utanför rampljuset sken. Men där hade jag som sagt fel, med drygt 45 000 följare Instagram. I dag är hon ingen ung mamma som söker, hon är 40+, har en stark kärlek i sitt liv och driver en av Sveriges största livsstilsbloggar. Nu i augusti kom hon ut med en bok med namnet 30 om dagen. Vad är då det? 1996 födde Johanna en son som dog bara några timmar efter födseln. Det var starten på en slags livssorg som hon levt med sedan dess. Den har medfört att hon drabbats av Panikångest attacker. När, hur ofta etc vet jag inte mer än det korta jag hörde i en del av en intervju att det kunde/kanske kan slå till helt utan förvarning och var som helst. På ICA, i bilen, hemma etc. Till slut sökte hon hjälp och fick rådet 30 om dagen. Hon missförstod först och trodde läkaren menade 30 piller om dagen och opponerade sig men han menade 30 minuters motion om dagen kommer lära henne att få färre, leva med och hantera sina panikångestattacker. Hon lydde läkarens råd och Försts dagen orkade hon typ gå fem minuter men rådet har blivit hennes ledstjärna och i boken får läsaren följa hennes resa. Har man inte haft någon panikångest attack är det svårt, nästintill omöjligt att förstå känslan. Man är helt säker på att man ska dö. Det som händer med dig och kroppen är något du aldrig upplevt förut och det är fruktansvärt obehagligt. Jag vet de som ringt 112 just för att de är så säkra på att de ska dö. När man haft det någon gång vet man att man inte kommer att dö men det är likväl väldigt obehagligt. För mig har Johanna återuppstått och jag kommer definitivt att ta del av både hennes resa och hennes tips och råd vad gäller ”verktyg” och då tror jag verkligen hennes läkare gav det bästa tipset man kan ge, nämligen motion. Jag hoppas den kommer på Storytel annars får jag väl se till att få tag på den på något annat sätt. Första upplagan (vet inte hur stor den var men finns både som inbunden och pocket) är i princip slutsåld. Att läsa om Panikångest, verktyg för att hantera den och i och för sig det intressenta med resan gör man inte om man kan känna igen sig, mycket eller lite. Det visar oxå att den psykiska ohälsan tar sig många olika uttryck och definitivt inte är ett ungdomsproblem. Med just Panikångest kan det finnas många utlösande faktorer..  sorg, stress, känsla av att inte räcka till. Oavsett vad som är den utlösande faktorn tror jag boken kan ge många stöd, hjälp och verktyg. Även om du själv inte har några ”känningar” kanske du ska läsa den för att vara mer observant som familjemedlem, vän, kollega eller chef..,

Har det inte gått lite väl långt…

….när Isabella Löwengrip ärförkrossad” eller vilket liknande ord som nu användes eftersom hon måste ta en Time out pga att hon jobbat för mycket och det har gått ut över hennes barn så att hon stänger av telefon och sociala medier fredag eftermiddag till måndag morgon. Hallå! Det är 2,5 dygn vi pratar om. Kommer världen gå under? Troligen inte…..

Förvisso skulle hon åka till New York och sälja in Löwengrips produkter men det gör man väl ändå inte på helgen så det får jag inte riktigt ihop. Hon skriver vidare att de kanske måste dela upp sitt arbete lite mer mellan dem och det är väl vettigt. Men nu är det konstiga män utanför hennes hus som hon inte kan beskriva hur han såg ut men hennes livvakt som kom långt efter mannen lämnat huset sett mannen vid Stureplan. Går inte riktigt heller ihop. Får bara en feeling att hon känner ett behov av PR, inget fel i det men en fördel är ju om det hänger ihop och finns lite logik i det. New York eller inte men jag undrar vem det är hon tycker kommer lida av att hon ”stänger sig ute” från telefon och sociala medier. Man får i utklippet av artikeln känslan av att det är omvärlden som får lida medan hon tar hand om sig själv och Sins två barn. Jag tror fortsättning följer.. I övrigt har hon och hennes partner gått in som delägare i ett nytt gym så stilla sitter hon inte…

Får dåligt samvete att jag inte kommer igång med min meditation, motion och så måste jag få till det så att jag går mer ”rakryggat” – nu påminner jag nog nästan som KrösaMaja..

Vad jag behöver i oktober….

Raka minahårigaben – I morgon ska det vara check på det…

Fixa naglarna – check på det senast sista oktober. Måste oxå läsa på ordentligt vilka vitaminer jag behöver för stärka naglarna och börja äta vad det nu är. De är så sköra och hemska, framförallt på högerhanden. Check på det senast 25/10.

Instagram Anitha Clemens

Permanentalösögonfransar”  – mina ögon behöver ett lyft. Check på det 15/12 (får vänta med det ett tag…)

Bort med Krösa-Maja och stärk rygg/muskler. Behöver få bort spänningar och verkligen räta på mig. Vet inte hur många tillfällen som krävs akupunktur/sportmassage för huvudsyftet är inte att det ska vara skönt utan att göra nytta. Check session 1 27/10.

Vet ni vad…

Christina Schollin lyckas rätt bra som Sveriges äldsta Influencer… Nästan 350 000 likes på den här bilden.. Allt går Familjen Wahlgrens väg i år….

Solsidan kommer tillbaka hösten 2019 med tre nya säsonger – Hurra!

Kiviks musteri slår typ alla rekord när det gäller årets äppelskörd.. Jag måste åka till svenska butiken och köpa vaniljsås och lite annat och göra den Äppelkladdkakan. Äpplena köper jag så klart inte där..

Kommer ni i håg den lilla hårda avocadon för 48:- från Mathem? I dag köpte jag en jättestor perfekt mogen för 1 Euro.

Det har varit halv marathon ikväll här i Marbella. Kaos o trafiken och dålig planering är ett understatement.

Helt ny genre…

Har bytt från deckaren som jag lyssnat klart på (betyg 4) och har nu gjort en riktig ”kovändning”

Har hunnit lyssna på en halvtimma på boken Tjock från 2003. Ska bli intressant och se om attityder förändrats och om jag kommer lyssna på efterföljarna När jag är 30 ska jag vara smal och Ligg med mig. Hur som helst så kan man ju verkligen se skillnaden på Jenny på bild 1 respektive 4.. Nu ska jag lyssna vidare men först ska se om Wahlgren & Wistam lagt upp veckans avsnitt. Prio 1.

Vid midnatt landade Pappa, så honom ska jag träffa en stund i morgon!

                God Natt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *