Två timmar från Marbella..

…ligger Cádiz

 Cádiz är västeuropas äldsta stad, grundad för 3000 år sedan och hette från början Gadir. Det var under lång tid Medelhavets handelsplats. Cádiz ligger på en halvö som ”pekar” ut i Atlanten vilket ger ett behagligt havsklimat. På den gamla goda tiden kallades Cádiz för världens ände eftersom det var slutet på den ”kända” världen. Staden har fortsatt att vara en viktig hamnstad men storhetstiden var under 1700talet. Då strömmade rikedomarna in från kolonierna i Sydamerika som möjliggjorde uppbyggnaderna av de ståtliga byggnader man nu kan se i Gamla Stan.

Idag är Cádiz mest känd för sina breda vackra stränder, slingrande gränder och oerhört vackra solnedgångar. Ej att förglömma kulturen, främst genom de vackra byggnaderna.

Cádiz är uppdelat i Gamla stan som är ursprunget och ”Nyastan där man hittar de bästa stränderna, restauranger, diskotek mm. Ett modernt Cádiz skulle man kunna kalla det även om det inte är en modern stad i den bemärkelse vi tänker oss när der gäller moderna städer.

Den Gamla staden ligger utanför den nya och har hur mycket kultur som helst. Man kan bara inte missa tornet Torre Tavira från vilket du har en panoramautsikt över hela Cádiz.

Magiska stränder & solnedgångar

Breda stränder med havet framför dig och istället för hotell och annat har du otroligt vackra byggnader bakom dig – långt ifrån turistfälla man kan komma.. Solnedgångarna är som sagt magiska och något man absolut inte ska missa om man stannar över natten..

Film…

Man spelar in en del film i Cádiz, om något ska utspelas Cuba sker ofta inspelningen i Cádiz..

ÄvenJames Bondhar varit i Cádiz – filmen var Die another day och det är här scenen där Halle Berry kommer upp ur vattnet spelades in (en av ett antal scener). Även om du inte stöter på Pierce Brosnan, Halle Berry eller någon annan så är Cádiz verkligen värt ett besök:)

Hur tar man sig hit?

Det är lätt att ta sig till Cádiz – bil, båt eller buss. Tar du egen bil är det lätt att hitta parkeringsplatser. Kommer du ”långväga ifrån” så finns här oxå en liten flygplats. Det finns gott om hotell och vandrarhem men inga campingplatser. Dem hittar du söder om staden där både campingplatser och stränder ligger som ett radband längs den vackra kusten Costa de la Luz hela vägen till Gibraltar. Från Marbella till Cádiz är det 18 mil så du tar dig fram på ca 2 timmar (om du håller hastighetsbegränsningen)..

Källa till vissa delar Jonny Erixon, Svenska Magasinet.

Tack Bianca

Det är så otroligt viktigt att vi på viktigt tar det växande problemet med psykisk ohälsa allvar. I samband med Avicis val att ta sitt liv skrevs och debatterades om hur viktigt det är att ta problemen på allvar. Men vad görs egentligen? Jag är medveten om att det inte finns en universallösning på problemen men resurser måste tillsättas både i form av ökad kunskap i hela samhället (även vården) och ökad acceptans. Det är så många människor som mår dåligt men håller det inom sig för det är nästan som ett svaghetstecken att erkänna att man mår psykiskt dåligt. Jag har inga svar men jag vet att det lättaste är att skriva ut lite piller och hoppas på det bästa. Jag överdriver lite, för det finns terapi, KBT och annat men generellt sett tar vi inte problemen på tillräckligt stort allvar. Därför vill jag tacka Bianca Ingrosso som öppet berättar att trots att hon haft sitt bästa år på flera plan ändå ofta mår så dåligt med stark ångest och nu insett att hon behöver hjälp. Hon, som från utsidan ser ut att ha allt. Hon är snygg, en av de största bloggarna, en av de största poddarna etc visar alla oss andra att hur framgångsrik man än är kan man må riktigt dåligt. Hon är en förebild, hon visar att det är OK att må dåligt vilket jag hoppas leder till att fler vågar erkänna att de inte mår bra, ta hjälp och detta utan att känna sig misslyckade på något sätt. Det finns inget misslyckande what so ever över att inte må bra och det måste vi tillsammans få alla att acceptera och förstå.. Bianca är inte ensam om att öppet prata om att hon inte mår bra men hon når en målgrupp där ytligheten är så mycket större och just därför var det viktigt att det var just hon (eller någon annan av de topp influensers) som öppet börjar prata om det. Jag hoppas det inte stannar här. #Meeto blev ju så extremt stort explosionsartat fort och händelser som skett för tio år sedan kom upp. Nu är det som jag upplever det ganska tyst om det, förvisso tror jag att en skärpning skett men inte till 100%. Vi måste hålla i, fortsätta bekämpa för att åstadkomma förändringar oavsett vad det än gäller. Är vi dåliga det?

”Tjockisar får inte göra selfies”

En lång och sann krönika i Expressen i dag. Självklart var inte innehållet att de inte får göra det men normen är ju sådan. Det kan väl gå an om det är en grupp-selfie som hur ofta ser man annars selfies på någon utanför normen? Jag kan erkänna att jag inte heller skulle lägga upp en selfie nu när jag inte har mitt hår, skulle då lägga upp den med turban och det är jag tveksam till om jag skulle vilja. Nu är jag inte typen som någonsin hållt på med selfies men det visar att även om jag är 54 år och borde vara mogen nog att fullkomligt strunta i om jag har hår eller inte, turban eller inte så påverkas vi (i alla de flesta) av de ideal vi matas med. Jag kanske skulle ta det som en personlig utmaning att lägga upp en bild (kan ju börja här på bloggen som har väsentligt färre läsare än de ca 1500 som nås via Facebook) tbc….

Något som gör mig GALEN

  Jag håller detta kort för det gör mig rosenrasande.. En familj går Liseberg, alla i familjen utom hunden som de lämnar i bilen!!!!! Vet de hur snabbt det blir typ 85 grader i en bil vid en temperatur strax över 20 grader. Det kan de bara inte veta men borde haft vett nog att veta bättre. Som tur var såg en annan familj hunden som kontaktade polisen – rutan slogs sönder så att hunden kunde komma ut. Familjen som sedermera dök upp försökte försvara sig med att de med jämna mellanrum gått till bilen och tagit ut hunden för lite frisk luft. Jag blir så upprörd så jag får huvudvärk – det är inget annat än djurplågeri och borde vara straffbart!!

Lite kärleksskvaller

I helgen gifte sig Tommy Ekman (ni vet han som var med i gruppen Freestyle med Christer Sandelin och Gigi Hamilton). De gifte sig vackert vid en sjö nära hans barndomshem i Åtvidaberg.. 

På bröllopet dök Patrik Isaksson upp  med en ny och tills nu inte ”offentliggjord” kvinna vid sin sida Caisa Franzén. 

Men det var inte bara Tommy Ekman som gifte sig i helgen utan även Johan Edlund (fd TV 4 sportprofil, vet inte riktigt vad han gör i dag).

Så det har varit lite kärlek i luften i helgen: 

Kunglig elegans

Kärlek i luften verkar det alltid vara mellan CarlPhilip & Sofia. Har inga belägg för det men de verkar vara ett så fint par och så kärleksfulla mot varandra. Tycker oxå att det är befriande skönt att de smälter in i miljön under vad jag tror är Båstads-veckan.  

Är det på riktigt?

De flesta har ju ett Instagram konto men Kylie Jenner (del av familjen Kardashian)  antal följare112 miljoner är nog svårslaget. Det innebär att hon toppar ”världslistan” över vad hon får betalt per inlägg hon gör.. Hon har inte många kronor kvar innan hon skapat sin ”första?” egna miljard så då förstår ni att hon får väldigt bra betalt per inlägg. Nu kommer ju inte hennes egna pengar bara från Instagram utan hon bygger även upp sin egen business men hur som helst så får hon i genomsnitt 8,8 miljoner kronor per Instagraminlägg. Det är ju nästintill ofattbart.. Men skickligt av henne.. 

Vi avslutar med veckans optimist

KDs partiledare Ebba Bush Thor vägrar tro någon av de valmätningar som görs. Hon är helt säker på att det är väsentligt fler som kommer rösta på dem när de väl kommer till kritan. Jag vet inte hur det kommer bli med sympatiröster etc som alltid varit aktuellt förut men nu har ju kartan ritats om lite med SD som bara växer och växer. Det är bra att vara optimist men de måste verkligen göra en bra valrörelse för det är inte otänkbart att de hamnar under 4% spärren – hur optimistisk Ebba än vara….

                        Godnatt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *