Sierra Nevada – Lets go skiing or hiking

Lite drygt 20 mil från Marbella ligger Sierra Nevada som är en bergskedja inom Beotiska kordiljären i Andalusien (dvs samma region som Marbella). Det är en riktigt bra motorväg så det går att köra snabbare än en 20 mils sträcka normalt sett tar. Vågar du dig på att inte hålla hastighetsbegränsningarna kan det gå riktigt snabbt. Kanske lite för snabbt:)Bergskedjan har toppar på över 3 000 meter – Sierra Nevada ligger vid bergskedjans näst högsta topp Pico del Veleta med en höjd på 3 398 meter vilket gör det mycket snösäkert. Storleksmässigt kan det jämföras med Åre. Men en sak skiljer definitivt Åre och Sierra Nevada.. Sierre Nevada är en av få ”skidorter” där du kan bada i havet förmiddagen och åka skidor eftermiddagen eller tvärtom.Två helt olika säsonger

Vintersäsongen är under ett normalår från december till första maj. Många Marbellabor (av dem med lite mer pengar än oss ”vanliga” människor) har inte sommarställen utan vinterställen, dvs en lägenhet eller hus i Sierra Nevada dit de åker över helgen, högtider och lov.Nationalparken

Sierre Nevada är en nationalpark med en yta 86 802 hektar vilket gör det till ett populärt utflykts/resemål året runt.  På vintern är det självklart vad du gör under ditt besök (om vi bortser från mig som skulle tillbringa tiden i en fåtölj i någon härlig lounge framför en sprakande öppen spis och i stället för att frysa – njuta). Under den andra säsongen april-november har du hela nationalparken att ta del av. Du kan bland annat rida runt bland parkens slätter, gå någon av alla de vandringsleder som finns på olika platser och höjder. Du kan även besöka Loma de Pilar, ett astronomiskt observarvatorium på 2 800 meters höjd.Bilden av vintern

Vintersäsongen som du kan vara rätt säker på är snösäker är decembertill omkring första maj. Precis som i Marbella finns det ett varierat utbud för boende; hyra en lägenhet och både billiga och riktigt ”lyxiga hotell” Precis som de flesta andra skidorter med andra ord. En del Marbella bor åker upp varje helg, en del då och då och en del aldrig. Allt beror på intresse för skidåkning och ekonomi. Just den här säsongen har varit lite sämre vädermässigt precis som i Marbella. Det finns mer än ett liftsystem men jag har ingen aning om hur prisbilden ser ut jämfört med tex Åre.Som förändras totalt till sommaren

Ibland kan det vara lite snö kvar på de högsta bergstopparna men annars är det verkligen en härlig nationalpark, väl värt ett besök. Stanna över dagen eller ta ett par dagar i en så vacker och fridfull miljö. Precis som havet på sitt sätt utgör balsam för själen så gör även Sierra Nevada på sommaren det. Skiing or Hiking – det är upp till dig vad du föredrar. Planerar du din resa väl kan du spendera ett par dagar med skidåkning inSierra Nevada och ett par dagar med sol och en lunch på en uteservering och kanske ett dopp i poolen.Var bor jag?

Priserna varierar både vad gäller kvalitet och tillgång och efterfrågan.

Hotel GMH

Kanske inte är det ”lyxigaste & sexigaste” hotellet du kan hitta, men väldigt prisvärt. De har i princip samma priser året runt vilket i sig verkar så märkligt så jag tror att der nästan måste vara fel priser angivna. Hemsidorna är rent generellt inte så bra om du inte ligger i det övre skiktet och Booking.com ändrar ju priser typ hela tiden. Hur som helst så ligger rumspriserna på mellan 3 200 och 4 500 kronor per natt.

El Lodge

Sierra Nevadas lyxigaste hotell på alla sätt och vis. Om jag inte är helt ute och cyklar så är det samma ägare som till Marbella Club Hotel (som jag skrev om tidigare, men det kan vara helt fel. Här däremot varierar priserna både efter säsong och de olika rumssorter de har. På Booking kan du boka någon vardag i det enklaste rummet för 3 2004 200. I december är hotellet fullbokat från 6 december oavsett hur du försöker boka. De har så många olika rumskategorier att du nästan måste vara hjärnkirurg för att förstå priserna men under 25 000 kronor per natt får du inget rum i det övre skiktet . Ni ser ju bilderna (även om de är små) men en prisskillnad på minimum 120 000 känns overklig.. Men känner jag den här världens utveckling rätt så finns det nog både en och två som förutom lyxen att bo på hotellet gärna lägger upp någon lämplig bild ”’Champagne i loungen El Lodge i Sierra Nevada efter en fantastisk dag i backen” på Instagram.  Jag tillhör inte dem..

                    Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *